اگر در شرایط سخت و جایی که واقعا نیاز دارید، کسی باشد که فعالانه (نه منفعلانه) به حرفهای شما گوش بدهد و درست مثل یک مربی کارکشته شما را هدایت و راهنمایی کند، واقعا چقدر انگیزه میگرفتید؟
زندگی زیباتر نمی شد اگر کسی بود که مثل یک پیر مرشد، هرگاه در سختی و گرفتاری و تردید گیر افتادید، پیش او می رفتید و او شما را راهنمایی میکرد؟
بسیار خب! کوچ کارش همین است. کوچ در سختیها، تردیدها، دو دلیها و ترسها کنار شماست. او به شما راهکار نمیدهد. با شما همدلی میکند. به شما این توان را میدهد که تمام راهحلها را از درون خودتان بیرون بکشید. راهحلهایی که حتی خودتان نمیدانید چقدر قدرتمندند و همه آن ها در وجودتان جمع شده. ولی او میداند. او میداند چون تجربهاش کرده، چون زندگیاش کرده، چون آموزش دیده و چون میداند چطور رازهای درون شما را کشف کند و به شما نشان دهد.
با این مقاله همراه شوید… چیزهای خوبی یاد میگیرید… تعریف کوچینگ چیست؟ مهم ترین نکته ای که باید در مورد کوچینگ بدانید
هنوز وارد مقاله نشده، این ویدئوی جالب را نگاه کنید تا با یک تمثیل و با استفاده از داستان روباه و جغد، ببینیم کوچینگ به زبان ساده چیست و قضیه از چه قرار است؟
داستان روباه و جغد و کوچینگ!
کوچینگ چیست؟ (Coaching)
این شرایط را تصور کنید:
بعضی وقتها دچار تردید و دو دلی میشویم. با اینکه مشتاق موفق شدن هستیم، اما این دو دلی اجازه نمیدهد برخیزیم و کاری انجام دهیم؛
گاهی وقتها پیش خودمان احساس میکنیم چقدر چیز بلدیم، چقدر توانایی داریم اما از هیچ کدومش استفاده نکردیم.
خیلی موقعها با خودمان میگوییم: کجای راه را اشتباه رفتم که الان کنار آدمهای خیلی موفق قرار نگرفتم؟
حتی پیش میآید که حس تنهایی می کنیم. دوست داریم کسی باشد که راههای زیادی را رفته، دوست داریم به ما بگوید بهترین مسیر کدام است؟ از کدام راه برویم که به مقصد برسیم؟
و موقعیتهای زیادی دیگری که گویی دوست داریم یک نفر باشد که ما راهنمایی کند. مربی ما باشد. ما را هدایت کند. دستمان را در طول مسیر ول نکند. با دلسوزی، یک خودآگاهی عمیق به ما بدهد که از درونمان خبردار شویم و ببینیم چطور این همه استعداد و توانایی را بیرون بکشیم.
کار یک کوچ و مربی، همین چیزهاست. اما دیگر به چه دلایلی لازم است یک کوچ ما را همراهی کند؟
کوچینگ به معنی مربیگری است اما احتمالاً اگر چیزی در مورد کوچینگ ندانید، وقتی ما کلمه مربی را میشنوید، ذهنتان به سمت ورزش و مربیگری ورزشی (مثل الکس فرگوسن که در تصویر میبینید!) میرود. ولی درواقع باید بگویم که مربیگری میتواند در جنبههای دیگر با هدف توسعه معنی پیدا کند. از جمله: مربیگری در زندگی، مربیگری در تجارت، مربیگری شخصی، مربیگری در سلامت، مربیگری در آموزش، مربیگری در ارتباط و …. کوچینگ چیست؟
کوچینگ یک رابطه حمایتی و دو طرفه است که در آن کوچ (مربی) به مراجع خود کمک میکند با تمرکز بر هدف انتخاب شده به نتایج موردنظر دست پیدا کند. کوچ به افراد کمک میکند در زندگی شخصی به نتایج دلخواه خود برسند و از این طریق اهداف شخصی محقق شود.
به چه کسی میگویند کوچ؟ (Coach)
کوچ (فارسیاش میشود مربی، راهبر، هدایتگر، تسهیلگر یا هر اسم دیگری که شما دوست دارید!) کسی است که به شما کمک میکند به آگاهی برسید و مسائلی را خودتان کشف کنید و یاد بگیرید. کوچها هرگز شما را نصیحت نمیکنند و به شما راهکار ارائه نمیدهند، بلکه با استفاده از ابزارهایی کارآمد در حرفه خود (مثل گوش دادن فعال، پرسیدن سؤالات مؤثر و قدرتمند و بازخورد)، به شما کمک میکنند تا نقشه راه را برای پیشبرد اهدافتان تعیین کنید یا پازلهای درونی که موجب بروز مسائلی در زندگی شما شدهاند را کنار هم ببینید و به نتیجه برسید.
کوچها در حقیقت به شما کمک میکنند که خودتان با رسیدن به آگاهی و پاسخها، میان آن کسی که هستید و آن کسی که میخواهید باشید پلی ایجاد کنید. کوچها به شما کمک میکنند تا افکار و پیچیدگیهای ذهن خود را خودتان سروسامان دهید، ساده کنید و به شفافیت برسید.
ویژگیهای یک کوچ خوب چیست؟ یک کوچ خوب باید…
پرسشگر بسیار خوبی باشد. یادمان باشد، همیشه به ما آموختهاند که «پرسیدن سؤال خوب، یعنی نصف راه را رفتهایم!» یک کوچ حرفهای باید پرسشگر ماهری باشد و باید بداند «چه موقع»، «چگونه» و «چه چیزی» بپرسد.
اصلا شاید بتوانیم دانش کوچینگ را دانش پرسشگری نام بگذاریم!! |
پرسشگری برای نوعِ خاصی از کشف تواناییهای بالقوه درون افراد و قرار دادن این کشف در جلوی فرد درست مانند یک آیینه و تکرار این فرایند تا پیدا کردن شفافترین و زلالترین آیینه که بهتر و دائماً بهتر درون فرد را به خودش نشان دهد و خود فرد هم این آیینه را قبول کند.
بعد از مشخص شدن وضعیت کنونی فرد با توجه به نوع علایق و البته ارزشهای او، کوچ توجه مراجع را به بخشهای تاریکتر و پنهانتر وجودش جلب میکند تا با تواناییهای درونی خود به سمت نقطه مطلوب خودش برسد…
کوچینگ تخصصی است که تمام تلاشش را میکند به بهترین نحو با ابزارهایی که دارد، آیینهای از تمام هویتِ طرف مقابل را جلوی او قرار دهد. برای این سیر به درون فرد، یک کوچ حرفهای باید ابتدا شنونده بسیاری خوبی باشد تا به دقت به مراجع گوش کند و او را بهاصطلاح «هضم» کند. پس مهارت شنیدن و مهارت پرسشگری برای رفتن به لایههای پایینتر فرد خیلی مهم است. شاید نقش پرسشگری در کوچینگ نقش موتور برای ماشین را داشته باشد. کوچ، با پرسشهای خاص در زمان مناسب به درون فرد بیشتر نفوذ میکند. البته شاید بهتر است بگوییم اصلاً پیش از مهارتهای شنیدن یا پرسشگری، کوچ باید مهارت همذات پنداری و همدلی را بلد باشد. در ادامه مقاله با مهمترین مهارتهایی که یک کوچ باید بلد باشد، بیشتر آشنا میشویم.
در جدول زیر، به صورت خلاصه، تفاوت کوچینگ را با منتورینگ و مشاوره ببینید:
در مقالات بعدی درباره کوچینگ و انواع کوچینگ بیشتر برای شما قرار میدهیم.
منبع: بیشتراز یک
برای اطلاع از شرایط کوچینگ اینستاگرام بر روی عکس زیر کلیک کنید.
دیدگاه خود را بنویسید